Sex är en central del av många människors liv och kan vara en viktig del i vårt välbefinnande. Ibland kan man behöva lite hjälp på traven för att sex ska bli roligt och skönt. Det finns mängder med produkter som kan vara till hjälp för den som har lust att ha sex med sig själv eller med en eller flera partners. Produkterna kallas ofta sexleksaker, lustprodukter eller sexuella hjälpmedel.

Visa produkter används främst för att göra sexlivet lite roligare och kanske mindre slentrianmässigt, andra för att underlätta sexualiteten för personer med en funktionsnedsättning. Om du går in med ett lekfullt sinne och ser vad leksakerna kan ge för stimulering kan du få sköna stunder. Sexleksaker kan även användas när du är ensam, du behöver inte ha en partner.

En del personer tycker att det är lite jobbigt att deras partner använder en sexleksak och oroar sig för att bli utkonkurrerade. Det finns sällan anledning till oro, en sexleksak kan inte ersätta en människa.


Bra vibrationer

I samband med sex är olika typer av stimulering viktigt. Stimulering av könet och så kallade erogena zoner förstärker både upphetsning och kroppsliga funktioner som erektion (stånd) och lubrikation (när slidan blir våt). Vibrationer är en effektiv typ av stimulering och därför har nästan alla sexleksaker och hjälpmedel en vibrerande funktion.

Vibrationerna är särskilt effektiva vid stimulering av mannens ollon och kvinnans klitoris. Känslan förstärks, lusten och kåtheten ökar. Fortsatt stimulering kan leda fram till orgasm och utlösning.

Olika sorter – ett urval
Vibratorer och massagestavar

En vibrator/massagestav har ofta en penis- eller vaginaliknande form. De med penisliknande form kallas även dildo. Vibrationerna stimulerar bland annat blodtillförseln till könsorganen, vilket kan leda till att kvinnan blir svullen och fuktig/våt och mannen får stånd. Massage ger välbehagskänslor och kan vara en viktig del av sex.

Några exempel på vibratorer/massagestavar (det finns även varianter utan vibrator och olika modeller kan se mycket olika ut)

    * Analvibrator
    * Klitorisvibrator
    * G-punktsvibrator
    * P-punktsvibrator
    * Massageapparat (helkroppsapparat)
    * Dubbeldildo (när två parter vill bli penetrerade samtidigt)
    * Penisattrapp/dildo med vibrator
    * Vaginaattrapp med vibrator
    * Strap-on (dildo som spänns fast runt höften på den person som ska penetrera)Penetrering eller klitorisstimulans?

Det är idag igen hemlighet att många kvinnor föredrar klitorisstimulans framför penetrerande sex. I regel kan man säga att kvinnor är väldigt känsliga för vibrationer på och kring klitoris. Vibrationer inne i slidan leder däremot inte särskilt ofta till sjunde himlen. Då är det istället tryck och rörelse som de flesta gillar vid penetrerande sex. Tillhör du den gruppen av kvinnor som uppskattar klitorisstimulering så är det en vibrator eller ett vibrerande ägg du är ute efter. Gillar du penetrerande sex så är det en dildo du vill ha. Vill du ha båda delarna så kan vi rekommendera dig en rabbit. 


En hård eller mjuk sexleksak?

Majoriteten föredrar mjuka vibratorer och dildos. Det finns däremot kvinnor som gillar väldigt hårda vibrationer. Då kan en hård vibrator vara att föredra, eftersom hårda material leder vibrationer väldigt bra. Läs gärna vår artikel om sexleksaker i olika material. 


En rak eller böjd sexleksak?

Om du gillar stimulans mot g-punkten så är en böjd sexleksak rätt för dig. Har du inte hittat din g-punkt så kanske det kan vara värt ett försök? Egentligen är det inte frågan om en punkt, utan om ett område. G-punkten ligger tre till fem centimeter upp på den inre slidväggen (upp mot magen). Läs gärna vår guide till g-punkten. Är du inte ute efter att stimulera g-punkten så kan du lika gärna välja en rak sexleksak.

VARUKORG

SOCIAL MEDIA

PRODUKTER I FOCUS

INSTRUKTIONSFILMER