Tillhör du dom som inte provat glidmedel tidigare? I sådana fall är det dags att ge det en chans! Förutom att bidra till en mer erotisk känsla gör även glidmedlet att penetrationen blir lättare med en åtföljande mer avslappnad upplevelse. I samband med anala och vaginala sexleksaker bör alltid silikonbaserade glidmedel användas. Material som Jelly, Silikon och Latex kan annars ge upphov till onödigt mycket friktion.
 

Vattenbaserade glidmedel

Den vanligaste sortens glidmedel är de vattenbaserade.

De är allsidiga och är helt säkra för användning tillsammans med kondomer, de lämnar inga fläckar, (om det inte är färgämnen tillsatt), och de finns i en mängd olika smaker. Eftersom de är vattenbaserade, så torkar de lätt ut och när ett vattenbaserat glidmedel dunstar så kan det istället bli lite kladdigt och kännas klistrigt. I sådant fall kan du tillföra en vätska, som exempelvis saliv eller vatten från glaset (vi hoppas) du har vid sängen, och ordningen är återställd.

Vattenbaserade glidmedel är tjockare än silikonbaserade, detta gör att det fungerar bra vid analsex då det skyddar bättre. Till skillnad mot ett silikonbaserat glidmedel som kan uppfattas som lite mer friktionsfritt vid analsex. Detta då silikonbaserade medel inte torkar lika snabbt.

Det bästa är ändå alltid att testa sig fram till vad som fungerar bäst för just dig.


Silikonbaserade glidmedel

Glidmedel med silikon som bas är ofta dyrare än samma mängd vattenbaserat glidmedel. Däremot så räcker det förmodligen dubbelt så länge, eftersom en mindre mängd ger samma effekt. Det torkar heller inte ut på samma sätt som ett vattenbaserat och behåller därför sina egenskaper längre.

Silikon är till sin struktur tunnare vilket gör att man rent fysiskt kommer närmare. En del gillar det, en del inte. Vid analsex kan detta vara ett minus då du inte får det extra lagret skydd som med vattenbaserat erbjuder. Däremot så behöver man inte tillsätta någon vätska och glidet försvinner inte, vilket är en positiv egenskap. Om silikonbaserat glidmedel fungerar bättre än vattenbaserat för just dig är det endast du som kan svara på. Man får helt enkelt testa sig fram.

Eftersom det inte är vattenlösligt, så lämpar det sig bra för användning tillsammans med vatten, som i duschen, eller i ett bad. (En liten varning: golvet kan bli riktigt halt om du skulle spilla.)

Du bör inte använda ett silkonbaserat glidmedel tillsammans med en sexleksak av silikon eftersom det kan förstöra den helt. Det beror dock lite på kvalitén på sexleksaken. Vill du använda ett silikonbaserat glidmedel med din sexleksak så kan du göra ett test på en liten punkt. Ta en droppe och se, reaktionen ska komma direkt och sexleksaken blir på det området gummiaktig. Är du det minsta osäker så använd en annan typ av glidmedel.


Oljebaserade glidmedel

Glidmedel baserade på olja är ett lätt sätt att få mer glid när det behövs. Exempel på oljebaserade glidmedel är babyolja och vaselin. Oljebaserade glidmedel är billiga, säkra vid penetration och lättillgängliga då dom finns i mer eller mindre vilken mataffär som helst.

Till nackdelarna hör att dom absolut inte, under några omständigheter, ska användas tillsammans med kondomer. Detta då dom gör kondomens hållbarhet starkt begränsad.

Oljebaserade glidmedel är också notoriskt duktiga på att lämna fläckar på sängkläder och kläder. Du bör heller inte använda oljebaserade glidmedel tillsammans med sexleksaker som är tillverkade i latex. Detta då dom "löser upp" latex vid kontakt.

VARUKORG

SOCIAL MEDIA

PRODUKTER I FOCUS

INSTRUKTIONSFILMER